[VVO] Uitbreiding publicatie op publiek omgevingsloket

Omgevingsloket, communicatie omgevingsloket.communicatie op vlaanderen.be
Ma mei 18 10:00:58 CEST 2020


Geachte,


Om de nood aan verplaatsingen naar het gemeentehuis voor de inzage in omgevingsprojecten te beperken, heeft Vlaams minister Zuhal Demir beslist om zo snel als mogelijk de beschikbare gegevens op het 'publiek omgevingsloket' uit te breiden. Dit vergde een aantal technische aanpassingen aan het publiek omgevingsloket. Deze aanpassingen gebeuren in 2 fasen.

Vanaf 18 mei zijn tijdens de periode van het openbaar onderzoek en tijdens de bekendmakingsperiode alle documenten en een set van pdf-rapporten van de ingegeven data consulteerbaar voor alle omgevingsprojecten ZONDER de medewerking van een architect. Dit geldt enkel voor openbare onderzoeken en beslissingen die vanaf 19 mei gepubliceerd worden. Persoonsinformatie en 'confidentiële' informatie van een ingedeelde inrichting of activiteit wordt niet gepubliceerd.

Ook de documenten die de aanvrager na het indienen van zijn aanvraag nog toevoegt als extra informatie of documenten die hij bij een wijzigingsverzoek oplaadt, zullen op het publiek loket staan. Bij de bekendmaking van de beslissing zal ook de beslissing zelf beschikbaar zijn.

Vanaf 25 mei wordt ook bijkomende informatie beschikbaar gesteld voor alle omgevingsprojecten MET de medewerking van een architect die vanaf 26 mei gepubliceerd worden. Persoonsgegevens, 'confidentiële' informatie en de auteursrechtelijk beschermde plannen worden niet online geplaatst. Het gepubliceerde pdf-rapport bevat wel een lijst van de bestandsnaam van plannen die  zoals die werden ingediend.

Bij omgevingsprojecten met de medewerking van een architect zullen de documenten die de aanvrager na het indienen nog toevoegt als extra informatie of bij een wijzigingsverzoek niet op het publiek loket staan omdat deze auteursrechtelijke beschermde informatie kan bevatten. Bij de bekendmaking van de beslissing zal ook de beslissing zelf om deze reden niet beschikbaar zijn op het publiek loket.

'Extra informatie' en 'wijzigingsverzoek'
De regelgeving voorziet in de mogelijkheid om na het indienen van een projectaanvraag de inhoud nog aan te vullen voorafgaand aan de volledig- en ontvankelijkheidsverklaring of zelfs nadien nog aan te passen via een wijzigingsverzoek. Dit betekent dat de oorspronkelijke projectinhoud niet altijd meer de juiste weerspiegeling is van de actuele projectaanvraag. Om de correcte projectinhoud ter inzage te leggen op het gemeentehuis bij een openbaar onderzoek of in het kader van een bekendmaking, moet het lokale bestuur dus steeds nagaan of er extra informatie aangereikt werd of een wijzigingsverzoek werd aanvaard.

Op het publiek omgevingsloket wordt zowel de oorspronkelijke projectinhoud gepubliceerd, als de achteraf bijgevoegde extra informatie en de documenten van wijzigingsverzoeken.

Implicaties voor de aanvrager.
In het verleden werd bij het indienen van een projectaanvraag soms nonchalant omgesprongen met documenten die niet strikt noodzakelijk, of minstens niet in hun totaliteit, hoeven deel uit te maken van een projectaanvraag, zoals offertes of facturen, of documenten die persoonlijke gegevens bevatten. Het is de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer ervoor te zorgen dat er geen privacygevoelige, vertrouwelijke of auteursrechtelijk beschermde informatie worden opgeladen buiten onderdelen die daarvoor in het omgevingsloket voorzien zijn. Indien toch gewenst, dienen de vertrouwelijke delen van de documenten door de aanvrager onleesbaar gemaakt te worden vooraleer ze worden opgeladen.

Informatie opgeladen onder titel 'confidentieel' bij een ingedeelde inrichting of activiteit zal niet publiek gepubliceerd worden. Ook de gegevens ingegeven bij de titel 'personen' worden niet gepubliceerd. Voor auteursrechtelijk beschermde plannen van architecten betreft het volgende plantypes: 3-dimensionale voorstelling, buitenaanzichten, constructieve tekening, detailtekening, geveltekening, geveltekening voor de brandweer, gevelschema, inplantingsplan voor de brandweer, legende, legende voor de brandweer, grondplan of funderingsplan, grondplan of funderingsplan voor de brandweer, snede of profiel, verticale snede voor de brandweer, titelblad, visualisatie en bouwplan 'ander type'.

Inzage van het volledige dossier bij het lokaal bestuur
Gelet op de beperking door de aanwezigheid van persoonsgegeven en de mogelijke aanwezigheid van auteursrechtelijk beschermde plannen is dus niet mogelijk deze documenten automatisch publiek te stellen. Het blijft natuurlijk steeds mogelijk om bij een openbaar onderzoek of in het kader van de bekendmaking van de beslissing, de volledige projectaanvraag of de beslissing bij het lokaal bestuur zelf te gaan inkijken, zoals de regelgeving verplicht.

Naar een nieuwe aanpak - "projectinhoudversies"
De vernoemde beperking (met extra informatie of wijzigingsverzoeken) belemmert een transparante consultatie van de actuele projectinhoud. Daarom is er de voorbije jaren werk gemaakt van een nieuwe aanpak. Wijzigingen aan een projectinhoud zullen in de toekomst overgemaakt worden als een nieuwe versie van de projectinhoud, dus niet als losse bijlagen. Dit laat toe om steeds de juiste projectinhoud te tonen.

Deze nieuwe aanpak heeft een grote impact op alle gebruikers van het loket en vergt een voorzichtige implementatie. We streven ernaar om tegen begin juli deze functionaliteit aan te bieden, afhankelijk van verdere testen en technische aspecten. Dan zal steeds de actuele projectinhoud gepubliceerd worden, in plaats van een samenvoeging van de oorspronkelijke projectinhoud met achteraf bijgevoegde extra informatie en wijzigingsverzoeken.

De initiële bestaansreden van het publiek omgevingsloket is het faciliteren van het indienen van digitale bezwaren en digitale beroepschriften. Het publiek omgevingsloket is nooit ontworpen voor de volledige publicatie van een projectinhoud en heeft bijgevolg zijn beperkingen. Via een filter zal alleszins vanaf 18 mei het opzoeken van een specifiek document vergemakkelijken. Op basis van de nieuwe ontwikkelingen rond "projectinhoudversies" en "beslissingsinhoud" is het de bedoeling om op langere termijn de gebruiker een nieuwe en intuïtieve interface te kunnen aanbieden om nog beter die projecten te consulteren die men wenst.


Met vriendelijke groet,
Team Omgevingsloket

------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <http://list.milieuinfo.be/pipermail/oml_vvo/attachments/20200518/2faa170e/attachment.html>


More information about the Oml_vvo mailing list