[Bredero_spocs] Bredero validatie

Vlieghe Joachim joachim.vlieghe op vlaanderen.be
Ma Aug 9 11:44:27 CEST 2021


Beste SPOCs,



Naar aanleiding van een recent incident volgend op release 3.0.1 willen we graag het test/validatie proces voor de BREDERO applicatie wat meer formaliseren.

Voor toekomstige release zouden we daarom volgende procedure willen toepassen:

  *   Voorafgaand aan elke release wordt de nieuwe oplossing gedurende 5 werkdagen aanboden voor validatie op de oefenomgeving.
  *   Vastgestelde tekortkomingen dienen gerapporteerd te worden via JIRA. Indien ze niet tijdig opgelost kunnen worden zal overleg gepleegd worden of de release moet uitgesteld worden of niet.
  *   Minstens één SPOC van iedere betrokken afdeling wordt verzocht om deel te nemen aan de minimale validatie. Dit houdt in te bevestigen dat alle essentiële functionaliteiten waarmee de betrokken afdeling in aanraking komt blijven functioneren.
  *   SPOCs betrokken bij de uitwerking van een specifieke functionaliteit worden verwacht deze te testen op correct functioneren.
  *   SPOCs betrokken bij het rapporteren van bugs worden verwacht te controleren of het probleem ter dege is opgelost.

Om de minimale validatie te vergemakkelijken willen we graag het volgende doen:
·        Met één of meerdere SPOCs van iedere afdeling een ‘happy path’ bepalen. Dit zijn een reeks van handelingen die typische moeten kunnen uitgevoerd worden door de gebruikers van de betrokken afdeling. Deze reeks van handelingen moet ten allen tijd uitvoerbaar blijven en vormt dus de basis voor de minimale validatie. (We nemen hiervoor binnenkort op individuele basis contact op)
·        Op basis van de paden uit bovenstaande bulletpoint willen we ook de globale acceptatie criteria van BREDERO nog eens scherp stellen.

Voor de acceptatie van de releases willen volgende regels hanteren.
De release kan plaatsvinden op de voorziene datum indien:

  *   Er geen tekortkomingen worden gerapporteerd gedurende het validatieproces
  *   De gerapporteerde tekortkomingen volledig zijn opgelost
  *   Het ontwikkelteam en de SPOCs samen beslissen om de gekende tekortkomingen te aanvaarden en ongewijzigd door te gaan met de release

In ideale omstandigheden verwachten we van de verschillende afdelingen een formele acceptatie van de opgeleverde release. Bij het uitblijven van een formele goedkeuring hanteren we het principe van een stilzwijgend akkoord. Ons inziens zou dit echter nooit mogen voorkomen.

Met vriendelijke groeten,
En alvast bedankt voor jullie hulp!



Joachim Vlieghe
Project Manager
Vlaamse overheid – Departement Omgeving
Afdeling Data- en informatiebeheer en Digitale Maatschappij
+32(0)485 79 53 34
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <http://list.milieuinfo.be/pipermail/bredero_spocs/attachments/20210809/47cab944/attachment.htm>


More information about the Bredero_spocs mailing list